1. Anasayfa
  2. Marmara Depremi

1999 Depreminde Kaç Kişi Öldü?

1999 Depreminde Kaç Kişi Öldü?
17 agustos depreminde kac kisi oldu
0

1999 depreminde kaç kişi öldü resmi sayılara göre, 18.373 kişi hayatını kaybetti. 48.901 kişi yaralandı ve 5.840 kişi de kayboldu. İstanbul’da, 981 kişi hayatını kaybetti. 17 Ağustos Depremi, Türkiye’nin en önemli sanayi bölgelerinden birinin hemen altında meydana geldi ve büyük yıkıma neden oldu. Nüfus yoğunluğu da can kaybının artmasında etkili oldu.

Yaşadığımız felaket çok büyük olmasına rağmen maalesef aradan geçen zaman bize depremi unutturdu. Zaman zaman küçük depremlerle bu gerçeği hatırladığımızda da hep teknik konularla ilgilendik.

Halbuki İstanbul’da deprem olacak mı? gibi bir soru ile uğraşmak yerine olası bir depremde nasıl can ve mal kaybını aza indiririz sorusuna kafa yorsaydık, bugün daha iyi bir durumda olabilirdik. Benzer şekilde, binaları nasıl sağlam hale getiririz? gibi bir soru da, hala sormamız gereken en önemli sorulardandır.

Doğal felaketlerin ve hastalıkların ne zaman geleceğini bilemediğimiz için her daim hazır olmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Depremin ya da felaketlerin ne zaman geleceğini düşünmek yerine ne kadar hazırlıklı olduğumuzu düşünüp önlem almalıyız. Daha sonrasında ise felaketlere hazır olup herkesin bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerekiyor.

İstanbul depremi yaklaşıyor mu? Sorusunun cevabı “Evet” ama depremin etkisi azaltılabilir mi? Sorusunun da cevabı “Evet”tir. İşyerimizde ve evimizde zaman zaman deprem tatbikatı yapmalıyız. Depremden sonra ihtiyacımız olan eşyaları, her zaman kolayca ulaşabileceğimiz bir yerde tutmalıyız. Bu ve benzeri küçük hazırlıklarla bile, depremin büyük zararlarından korunabiliriz.

1999 Depreminde Ölen Ünlüler

17 Ağustos 1999 depreminde ölen ünlüler arasında en bilineni, Türk Sanat Müziği’nin değerli sesi Ziya Taşkent’tir. Taşkent, eşi, kızı ve iki torunu ile birlikte Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde depreme yakalanmış ve buradaki evlerinde hayatını kaybetmiştir.

Umarım yazımı faydalı ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Beğendiyseniz, teşekkür olarak sizden yazımı paylaşmanızı ve daha çok kişiye ulaşmasında yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Çocukluğundan beri yer bilimleri ile ilgilenen biri olarak, yaşadığımız coğrafyanın gelecekte karşılaşabileceği en büyük risklerden biri olan İstanbul (Marmara) Depremi hakkında insanları aydınlatabilmek ve "deprem tahmini" gibi şarlatanlıklardan uzak tutabilmek amacıyla bu blogu hazırladım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir