1. Anasayfa
  2. Depreme Dayanıklı Bina

Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?
0

Kentsel dönüşüm arsa payı satışı dönüşüm sırasında konu yapılan arsa alanına dair rayiç değerlerinin tespit edilebilmesinde ve satış işleminin yapılabilmesinde önemli olan kanuni mülkiyet payıdır. Kat sahibine ödenecek olan miktar arsa payına göre belirlenir. Kentsel dönüşümünü sunmuş olduğu riskli binaların arındırılması anlamında yapılan projeden yararlanabilmek için kentsel dönüşüm başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Burada yapıya dair riskli raporunun alınması ve en yakında bulunan çevre ve şehircilik bakanlığına başvurulması gerekmektedir. Başvuru sonrasında bakanlık tarafından lisansı verilen ve sunulan kurum belirlenir ve kişi bu kuruma başvurur. Yapılan başvuru değerlendirildiğinde riskli bir yapı olduğu anlaşıldığı takdirde eğer binada bulunan maliklerden itiraz gelmezse yıkım kararı kısa sürede verilir. Eğer herhangi bir itiraz söz konusu olursa süreç tekrar değerlendirmeye alınır. Başvuru sürecinde gerekli olan evrakların çevre ve şehircilik bakanlığına eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekir.

Yıkılması istenen yapının kentsel dönüşüm bina yaşı hasar tespit oranından daha önemli değildir. Burada önemli olan riskli bir bina olup olmadığının tespit edilmesidir. 20 yaşın üzerindeki binalar öncelikle değerlendirmeye alınır ve bu binaların özellikle kirişlerinde, kolonlarında paslanma, demirlerinde çürüme veya çatlaklar bulunuyorsa riskli kategorisine daha yakın olarak görülür ve bir analiz yapılır. Yapılan analiz doğrultusunda bakanlık tarafından bu yapı kentsel dönüşüme uygundur onayı verildiği takdirde kaç yıllık olduğuna dair bir kapsama bakılmaktadır.

Genel olarak dönüşüm adı altında yapılan kentsel yenilen ve ve yapılanma eski yapıların yenilenmesini kapsayan bir projedir. Bu sebeple belirli bir yaş kısıtlaması binalarda öne alınan bir ayrıcalık değildir. Yıkılan binanın tekrar yapılması projede çalışan elemanlar ve teknik ekibinde süreci tamamlama hızıyla da ilgili olarak yaklaşık bir buçuk yıl sürebilecek bir yapılanma söz konusudur.

Umarım yazımı faydalı ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Beğendiyseniz, teşekkür olarak sizden yazımı paylaşmanızı ve daha çok kişiye ulaşmasında yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Çocukluğundan beri yer bilimleri ile ilgilenen biri olarak, yaşadığımız coğrafyanın gelecekte karşılaşabileceği en büyük risklerden biri olan İstanbul (Marmara) Depremi hakkında insanları aydınlatabilmek ve "deprem tahmini" gibi şarlatanlıklardan uzak tutabilmek amacıyla bu blogu hazırladım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir