Deprem sırasında nereye saklanmalı bilirsek, büyük bir depremde içinde bulunduğumuz bina çökmese bile tavandan veya dolaplardan devrilebilecek nesnelerden korunabiliriz.
Depremler, dünyamızın yapısının doğal bir sonucudur. Her depremde farklı miktarda enerji açığa çıkar ve buna depremin büyüklüğü denir. Depremin büyüklüğüne göre farklı şiddette sallanırız ve bu sallantı kimi zaman binaları tamamen yıkarken, kimi zaman evlerin içinde dolapların devrilmesine, cam eşyaların veya avizlerin kopup düşmesine neden olur. Bunlar yaralanmalara, hatta ölümlere neden olmaktadır.
Bu nedenle, deprem esnasında ev içinde ÇÖK – KAPAN – TUTUN yöntemini uygulayarak kendimizi koruyabiliriz:
ÇÖK: Deprem olduğunu fark ettiğiniz anda, güçlü ve sağlam olduğunu bildiğiniz eşyanın yanına veya altına doğru harekete geçin ve yüksekten düşen eşyalara karşı çömelin:
KAPAN: Sığınacak bir eşya bulduktan sonra, başınızı tutarak sakin bir şekilde o eşyanın yanına veya altına girin. unutmamanız gereken, bu eşyanın sağlam bir eşya olması gerektiği. Sağlam olmayan bir eşya, üzerine başka bir nesne devrildiğinde sizi ezebilir.
TUTUN: Saklanacak eşyanın yanında veya altındayken, o eşyaya sıkı bir şekilde tutunun. Deprem dalgaları bina ile birlikte sizi de sallayacaktır ve tutunarak savrulmaktan korunabilirsiniz:
ÇÖK – KAPAN – TUTUN yöntemini uygulayabileceğiniz eşyaları mutlaka depremden önce belirlemelisiniz.
Depremin ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini maalesef bilemiyoruz. Bu nedenle, nerede olursak olalım, deprem öncesi yapılması gerekenlerin tamamını yapsak bile, deprem anında kendimizi koruyabilmek çok önemlidir. Prof. Dr. Şerif Barış, sağlam binalarda dahi zarar görme ihtimalimizin olduğundan bahsederek, çök – kapan – tutun yöntemini mutlaka öğrenmemiz gerektiğini anlatıyor.