Binam depreme dayanıklı mı öğrenebilmek için; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan lisanslı yapı denetim firmalarından hizmet alabilirsiniz. Bu firmalar, binanıza gelerek beton örnekleri (karot) alacak ve binanızın projesini inceleyerek, deprem dayanımını tespit ederek size bir rapor hazırlayacaktır.
Günümüzde birçok firma ve hatta şahıs, bina deprem dayanıklılık testi yaptığını iddia etmekte ve bu sektörde hizmet verdiğini söylemekte. Ancak bunların birçoğu kayıtsız iş yapıyor veya binanıza birkaç usta getirip, kolon ve kirişlere bakarak, sanki o şekilde anlaşılabilirmiş gibi sizin paranızı almakta ve bunun karşılığında geçersiz bilgi vermekte. Binanızın depreme dayanıklı bina olup olmadığı, bu şekilde asla öğrenilemez.
Bu nedenle, mutlaka lisanslı firmalarla çalışmalı ve mutlaka tam bir test yaptırmalısınız. Sadece gözle deprem dayanıklılık testi yapılmaz. Beton örneği alınması ve bunların laboratuvar ortamında değerlendirilmesi şarttır.
Başlıklar
Radye Temel Binalar Depreme Dayanıklı Mı?
Radye temel binalar, tekil temelli yani sadece kolonların altında temeli bulunan binalara göre depreme dayanıklıdır. Ancak sadece radye temele sahip olması, bir yapının deprem güvenli olduğu anlamına gelmez. En güncel deprem yönetmeliğine uygun, mühendislik ve denetim hizmeti almış binalar, depreme dayanıklı bina sınıfındadır.
Betonarme Karkas Bina Depreme Dayanıklı Mı?
Betonarme karkas binalar, deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa edildiğinde, en şiddetli depremleri dahi hafif hasarla atlatabilecek kadar sağlam yapılardır. Ancak özellikle 1999 Marmara Depremi’nden önce inşa edilmiş, herhangi bir mühendislik hizmeti almamış betonarme karkas binalar, depremlerde en çok kayıp verdiğimiz yapılardandır.
50 Yıllık Dina Depreme Dayanıklı Mı?
Eğer döneminin yönetmeliklerine uygun inşa edildiyse, mühendislik hizmeti aldıysa, bugüne kadar bina rutubete karşı gerekli bakımı aldıysa ve 1980 – 2000 arası dönemde inşa edilen binalarda sıkça gördüğümüz malzemeden çalma gibi durumlar yaşanmadıysa, 50 yıllık bir bina depreme dayanabilir. Ancak bunun şartları vardır. Örneğin temelinden su almışsa, kolon ve kirişlerin içindeki demirler paslanmadan (korozyon) dolayı erimişse, maalesef bu binanın depremde ayakta kalma şansı çok azdır.
İstanbul’da Yeni Binalar Depreme Dayanıklı Mı?
Beklenen büyük İstanbul depremi söz konusu olduğunda akla gelen ilk sorulardan biri de, yeni binaların depreme dayanıklı olup olmadığı. İstanbul depremi gerçekleştiğinde, 1999 depremi sonrasında yapılan, yönetmeliklere uygun ve mühendislik hizmeti almış binaların neredeyse tamamı depreme dayanıklı olduğu için ayakta kalacaktır.
Ancak, burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, 1999 depremi öncesinde inşaatı başlayan ama deprem ile birlikte durdurulan, daha sonra devam edilip tamamlanan inşaatların önemli bir kısmının “200x yapımı” dense de, aslında deprem öncesi atılmış, deprem yönetmeliğine uygun olmayan temele, bodrum ve giriş katına sahip olabileceğidir. Bu binalar her ne kadar “deprem sonrası” olarak nitelense de, gerçekte deprem öncesi başlanmış binalardır. Konut satın alırken veya kiralarken buna çok dikkat edilmelidir.
Konuyla ilgili tüm sorularınızı, yorum olarak aşağıda sorabilirsiniz.