1. Anasayfa
  2. Yer Bilimleri

Depremi İnceleyen Bilim Dalı Nedir?

Depremi İnceleyen Bilim Dalı Nedir?
0

Depremi inceleyen bilim dalı Sismoloji ismindedir. Sismoloji, deprembilim olarak da bilinir. Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarını, depremlerin tarihçesini ve ölçüm yöntemlerini konu alır.

Sismoloji, deprem ve oluşma mekanizmalarını incelerken, depremin çevresel etkilerini de gözönüne alır. Geçmiş depremlerle ilgili bilgilere ulaşmak için jeoloji disiplinini kullanan paleosismoloji de, sismolojiyle ortak çalışan yer bilimi disiplinlerindendir.

Deprem olurken, yer hareketini kaydeden cihaza ise, sismograf adı verilmektedir.

Depremi inceleyen bilim dalı olan sismolojinin gelişmesini sağlayan büyük tarihsel depremler, 1755 Lizbon depremi, 1906 San Francisco depremi, 1964 Alaska depremi, 2004 Asya – Pasifik depremi ve 2011 Japonya depremidir.

Depremi İnceleyen Bilim İnsanına Ne Ad Verilir?

Depremi araştıran bilim dalı sismoloji olduğu için, deprem uzmanına da Sismolog ismi verilmektedir. Sismologlar, yerküreyi inceler ve depremlerin oluş mekanizmalarını inceler. Elde ettikleri verilerle, belirli bir bölgede gelecekte deprem olup olmayacağını saptar. Sismologlara, yer bilimci de denir.

Ülkemizde paleosismoloji yardımı ile geçmiş depremleri inceleyen ve sahada gözlem yapan ilk bilim insanı, Prof. Dr. İhsan Ketin’dir.

Umarım yazımı faydalı ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Beğendiyseniz, teşekkür olarak sizden yazımı paylaşmanızı ve daha çok kişiye ulaşmasında yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Çocukluğundan beri yer bilimleri ile ilgilenen biri olarak, yaşadığımız coğrafyanın gelecekte karşılaşabileceği en büyük risklerden biri olan İstanbul (Marmara) Depremi hakkında insanları aydınlatabilmek ve "deprem tahmini" gibi şarlatanlıklardan uzak tutabilmek amacıyla bu blogu hazırladım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir