Şener Üşümezsoy İstanbul Depremi 2022 yılında gerçekleşebilir mi sorusuna en güncel cevapları veren yerbilimcilerden biri. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy son deprem yorumu, İstanbul’u tehdit eden büyük depremin Kumburgaz açıklarında ve 6,5 büyüklüğünü geçmeyecek şekilde meydana gelebileceğini bize haber veriyor.
Üşümezsoy tarafından hazırlanan aşağıdaki haritada, İstanbul’u doğrudan etkileyecek faylar ve durumları gösteriliyor:
Şener Üşümezsoy Twitter hesabından paylaştığı yukarıdaki haritada, Marmara Bölgesi’ndeki diri fayları kırmızı renkle işaretlemiş. Bu faylardan Tekirdağ açıklarındaki parça, 1912 Mürefte Depremi ile kırılmıştı ve ortalama deprem tekrarlama periyodu 250 yıl olduğu için, şu anda risk teşkil etmiyor.
Üşümezsoy, Yalova üzerindeki fay parçalarından, İzmit’e yakın olanı 1894 ve 1999 depremlerinde kırıldığı için, onların da günümüzde tehdit oluşturabilecek kadar enerji biriktirmediğini söylüyor. Benzer şekilde, Çınarcık Çukuru’ndan kuzeybatıya doğru uzanan küçük fay parçasının da, 1963 depremi ile kırıldığını hatırlatıyor.
Marmara Bölgesi’nde İstanbul ve Bursa’yı etkileyebilecek yegane fay parçaları, Mudanya’dan geçen ve en son 1766 yılında kırıldığı tahmin edilen fay ile, Kumburgaz açıklarındaki düşey atımlı fay. Deprem uzmanı Şener Üşümezsoy, İstanbul’da deprem olacak mı sorusuna cevap olarak, Kumburgaz fayının en fazla 6,5 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini, güneydeki Mudanya fayının ise 7,0 büyüklüğünde bir depreme yol açabileceğini açıklıyor.
Şener Üşümezsoy İstanbul Depremi 2022 İçin Ne Dedi?
Şener Üşümezsoy deprem tahmini olarak, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra bütün yerbilimciler sıradaki depremin Marmara Denizi içinde gerçekleşeceğini anlatırken, gerilimin Düzce’ye aktarıldığını ve sıradaki depremin orada olabileceğini açıklamıştı. 12 Kasım 1999 tarihinde de, Düzce’de 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve 845 yurttaşımız resmi verilere göre hayatını kaybetmişti.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 23 Kasım 2022 Düzce Depremi‘nden sonra da Marmara’da beklediğimiz depremle ilgili açıklama yaptı ve şunları söyledi:
“Ben ‘Marmara’daki o fay iki parçalıdır, batıdaki Kumburgaz çukurundaki fay risk taşımaktadır ama orta sırtı kesen bir fay hattı yoktur, dolayısıyla fay 60 km değil 30 km’dir ve 6.5’u geçen bir deprem yaratmaz’ demiştim. Bu durumda sadece Teşvikiye’den Esenköy’e kadar giden Bozburun fayı, bunun yanında Çınarcık’tan güneye gelen Teşvikiye fayında da benzer bir riski bulunmaktadır.
Şimdi İstanbul’daki durum bu Kumburgaz’da 35 kilometrelik fay o da 6,5’luk deprem.
Türkiye’nin en az riskli bölgesi İstanbul diyebiliriz.“